Başbakan Yıldırım ve Bakan Yılmaz, Erzincan Üniversitesinin akademik yılı açılışına katıldı  
Başbakan Yıldırım ve Bakan Yılmaz, Erzincan Üniversitesinin akademik yılı açılışına katıldı

Başbakan Yıldırım ve Bakan Yılmaz, Erzincan Üniversitesinin akademik yılı açılışına katıldı

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Başbakan Yıldırım ile katıldığı Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezi´nde düzenlenen Erzincan Üniversitesi 2017-2018 Yıl Açılışı ve Fahri Doktora Tevcih Töreni´nde yaptığı konuşmada, ülkenin insanlarını mutlu etmek istediklerini ve bunu eğitimle başarabileceklerini belirtti.

Başbakan Yıldırım ve Bakan Yılmaz, Erzincan Üniversitesinin akademik yılı açılışına katıldı

Erzincan Üniversitesi´nin 2017-2018 Akademik Yıl Açılışı´nın hayırlı olmasını dileyen Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sayın Başbakanım, bu üniversitenin kuruluşundaki emeğinizi biliyorum. Birçok üniversite Bakanlar Kuruluyla kurulur ama bu üniversitenin tıp fakültesi kanunla kurulmuştur. Çünkü Başbakanımız o zaman ulaştırma bakanıydı, imzalayarak verdiği gün ben bizzat şahittim. Vefa denilince Binali Yıldırım, tevazu deyince Binali Yıldırım, fedakarlık deyince Binali Yıldırım, Allah Cumhurbaşkanımızla birlikte yolunuzu açık eylesin."

 

Konuşmasını sürdüren Bakan Yılmaz, ülke evlatlarına çok daha iyi bir eğitim vermek istediklerini vurgulayarak, ülkenin eğitimde iyi bir noktada olduğunu kaydetti. Yükseköğretimde 186 üniversite, 7 milyon 800 bin öğrenci ve 150 binin üzerinde akademik personelle eğitim vermeye çalıştıklarını aktaran Yılmaz, "Gerçekten yatay büyümeyi sağladık, bundan dolayı dikey büyümeye yöneliyoruz. İnşallah bundan sonra daha kaliteli bir eğitim yolunda üniversitelerimiz adım atacaktır. Bir üniversitenin bir diğerinin benzeri olmasını istemiyoruz, birinin, diğerinin yaptığını yapmasını istemiyoruz, yöresiyle bütünleşecek şekilde diğer üniversitelerden farklı olmasını istiyoruz. Önümüzdeki dönem saflaşma ve kaliteleşme dönemi olacaktır. Kalitede fırsat eşitliğini sağlayan eğitim değişmez hedefimizdir. Bu hedef doğrultusunda önemli yol kat ettik." diye konuştu.

 

"Kızların okullaşmasına büyük önem veriyoruz"

Ülkedeki 64 bin 200 okulda 17 milyon 700 bin öğrenciye bir milyonun üzerindeki öğretmenle eğitim verildiğine işaret eden Yılmaz, eğitime bütçede en büyük payı ayırdıklarını anımsattı. Daha önce eğitime yüzde 10 bütçe ayrıldığına işaret eden Bakan Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti: "Şimdi bütçemizin yüzde 18´ini eğitime ayırıyoruz. Biz geldiğimizde milli gelirden eğitime ayrılan 2.8´di, şimdi 5.8, 2003´ten bu yana yaklaşık 60 milyar lira eğitime yatırım yaptık. Türkiye genelinde anneler evlatlarını düzenli okula göndersinler diye şartlı eğitim yardımını başlattık. 5 milyar 800 milyon anneye ödeme yaptık. Her anlamda okullaşma oranımız artmaktadır. Kızlarımızın da okullaşmasına özel önem vermekteyiz. Eğer kızları eğitirseniz, gelecek nesli eğitirsiniz. Dolayısıyla kızlarımızı erkeklerden çok daha iyi eğitim alır hale getirmek için çalışıyoruz. 2002´de ilköğretimde kızlar için okullaşma oranı yüzde 88 iken bugün yüzde 96, orta öğretimde yüzde 42´iken bugün yüzde 95, yüksek öğretimde yüzde 12 iken, bugün her 100 kızımızda 44´ü yüksek öğretime gidiyor, erkeklerden de daha fazla, bundan da gurur duyuyorum. Böyle bir Türkiye´nin geleceğinden kuşku duymak mümkün olur mu?"

 

"Okul öncesi eğitimi yaygınlaştırıyoruz"

Okul öncesi eğitimi yaygınlaştırdıklarını bildiren Bakan Yılmaz, bunu Başbakan Yıldırım´ın talimatıyla yaptıklarını ve bu yıl ilk kez belirledikleri 37 pilot ilde okul öncesi eğitim projesini başlattıklarını kaydetti. Bakan Yılmaz,  şu bilgileri verdi: "Bu illerde okul öncesi eğitimin kırtasiye giderlerini bakanlık olarak biz karşılıyoruz. Sayın Başbakanımız, yine verdiğiniz bir talimatta ´çocuklarımız genç yaşta yabancı dili öğrensinler´ dediniz. Bu talimatınız gereği olarak 130 bin öğrencimize haftada 15 saat yabancı dil dersi uygulamasını başlattık. İnşallah bu pilot projemiz başarılı olursa tüm Türkiye´de yaygınlaştıracağız. Bu ülkenin en büyük yatırımı beşeri sermayeye yapılan yatırımdır. Eğitim iyiye gidiyor. Bugün Avrupa´dan daha fazla eğitime kaynak ayırıyoruz. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 17, İngiltere, Japonya, Güney Kore ile aynı sayıdayız. Orta öğretimde okullaşma oranı yüzde 100 olduysa, bu değerlerde İsviçre ile aynı ve Güney Kore´den daha iyiysek eğitim iyiye gidiyor demektir."

 

"Yeniden büyük Türkiye´yi kurmak istiyoruz"

Velileri ders kitabı alma derdinden ve evlatlarını dershaneye göndermekten de kurtardıklarını anlatan Yılmaz, "Özel okullara evlatlarını gönderenlere özel destek veriyoruz. Üniversite öğrencilerinin de öğretim harcını da kaldırdık. Bugün Türkiye´de eğitimde kalite konuşuluyorsa, bu eğitimde altyapının büyük ölçüde tamamlanmış olmasından kaynaklanıyor. Bu ülke için hayalimiz var. Yeniden büyük Türkiye´yi Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız öncülüğünde kurmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

 

Törene, Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, milletvekilleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.